Salderingsregeling blijft voorlopig

Salderingsregeling blijft voorlopig

Salderingsregeling blijft voorlopig voor zonnepanelen

Op 13 februari 2024 berichtte de belangenorganisatie voor de VvE en appartementseigenaar, VvE Belang, over het voorlopig in stand houden van de salderingsregeling voor zonnepanelen. 

Een goed bericht voor eigenaars van zonnepanelen die hun verdienmodel zagen 'verdampen'. Zij kunnen dus - voorlopig - blijven profiteren van de opbrengsten van de stroom die ze terugleveren aan het net. Een meerderheid van de Eerste Kamer zal tegen het voorstel stemmen waarin de salderingsregeling stapsgewijs vanaf 2025 wordt afgebouwd. 

Zoals BBB en GroenLinks-PvdA lieten weten tegen het voorstel van Klimaatminister Rob Jetten te zullen stemmen. De Tweede kamerfractieleden van deze partijen hadden ook bezwaar tegen het stopzetten van de regeling. Zij menen dat zonnepanelen daardoor onbereikbaar zouden worden voor mensen met een laag inkomen. 

Voordelen

Dat de salderingsregeling in stand blijft, is goed nieuws voor woningeigenaars die geïnvesteerd hebben in zonne-energie. Het opwekken van de stroom voor eigen gebruik - of bij de VvE voor de collectieve voorzieningen - biedt financiële voordelen door de mogelijkheid om opgewekte energie terug te leveren aan het net. Groene stroom draagt bovendien bij aan de overgang naar duurzamere energiebronnen. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt daardoor minder.  

Volg ons