Ongevallen door koolmonoxide omlaag

Ongevallen door koolmonoxide omlaag

Gasketelwet: Onderhoud en cv-ketelvervanging aangescherpt per 1 april 2023

Nieuwe gasketelwet: zelf je cv-ketel installeren of repareren mag straks niet meer!

Het is vanaf 1 april 2023 verboden om zelf de cv-ketel te repareren of installeren. Ook niet toegestaan is dat te laten uitvoeren door ‘een mannetje’ of ‘kundige neef’. Alleen gecertificeerde installateurs mogen nog worden ingeschakeld, zo staat in de zogenoemde 'gasketelwet’.

Inmiddels is deze datum diverse malen uitgesteld. Eerder werd genoemd de datum 1 april 2022, maar nu is als uiteindelijke datum genoemd 1 april 2023. Reden uitstel is dat er onvoldoende bedrijven gecertificeerd zijn om de certificering te verplichten per vorig genoemde datum.

De wet moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Volgens de brandweer overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen per jaar door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Dat zou in veel gevallen komen omdat er ‘geknutseld’ wordt met cv-ketels, gashaarden en geisers, door amateurs of malafide bedrijven.

In een appartementencomplex is dit extra belangrijk, daar je met vele mensen op een kleine oppervlakte woont en de afvoeren van de cv-installatie veelal gezamenlijk is. Ondeskundige installatie kan voor koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Voor extra veiligheid kunt u altijd zelf een CO-melder (koolmonoxide) (laten) installeren.

Om de sector voldoende tijd te geven om zich op het stelsel voor te bereiden geldt een overgangsperiode. Bedrijven die vanaf 1 april 2023 (uitgestelde datum, eerst 1 april 2022) niet over een geldig certificaat beschikken mogen deze werkzaamheden dan niet meer uitvoeren. Zij zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook degene die opdracht geeft aan een bedrijf dat niet voor deze werkzaamheden is gecertificeerd, is dan in overtreding. Dat betekent dat opdrachtgevers zoals woning- en gebouweigenaren, maar bijvoorbeeld ook huurders en verhuurders er goed op moeten toezien dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Volg ons